De trailer:
Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen gaan op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Podcastmaker Serin Utlu volgt hen op de voet met een microfoon. Het drietal vraagt zich af: Wie was Daniels oma, Brammetje Cox? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa?
De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Als Brammetje Cox is zij vanaf de jaren ’60 hét middelpunt in een woelige kunstenaarsscene. Ze leeft voor de kunst. Tegelijk is Bram een alleenstaande moeder met vier kinderen.
In de podcast onderzoeken Serin, Karijn en Daniel het spanningsveld tussen kunstenaarschap en moederschap. Tussen huiselijk geluk en carrièremoves. Toen en nu. Serin raakt aan de praat met moeders in een speeltuin. En gedrieën spreken ze met oude bekenden van Bram: kunstenaars, buren en vrienden van vroeger. Ze bellen aan bij een verzorgingshuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Maar, er zijn gevoeligheden. Is het eigenlijk wel aan Karlijn, Daniel en Serin om andermans verhalen in de openbaarheid te brengen?
Vanaf september 2023 is BRAM de podcast te beluisteren, van Serin Utlu. Serin is actrice en podcastmaker: “Ik ben altijd geïnteresseerd in persoonlijke verhalen, in kleine geschiedenissen. Welke keuzes maken mensen en waarom? In mijn podcasts of radiodocumentaires reflecteer ik daarop. Kijk naar Brammetje Cox. Zij verkiest in haar leven de kunst boven haar gezin. Daar gaat ze heel ver in. Dat is een keus die mij als kunstenaar en als moeder persoonlijk raakt. En Daniel en Karlijn denken daar weer anders over. De podcast is behalve een onderzoek naar Brams leven, ook een gesprek tussen ons drieën.”
Aflevering 1
“Die jongen is mij een doorn in het oog”. Op de koffie bij Daniels vader Paul, lezen we zijn adoptierapport. We horen hoe hij terugkijkt op zijn vroege jeugd. Waarom heeft Bram Cox destijds haar zoon Paul afgestaan? Wie was Bram als moeder? Er zijn verschillende percepties op haar leven. Karlijn hoopt op een smeuïg verhaal en troont Daniel en Serin mee naar een begraafplaats. Rustplaats van de voorbijganger?
Maar we beginnen bij het begin. En al komen de kinderen van Serin er even tussendoor, de podcast gaat niet over haar. Toch?
Aflevering 2
Zelfs op haar vrije dag zit Serins hoofd vol met Bram. In de speeltuin vraagt ze zich af waarom mensen eigenlijk kinderen willen. Moederschap is niet sexy, in haar werk houdt Serin het liever op de achtergrond. Met journalist Mirthe Berendsen praat ze over moederschap in de culturele sector. Serin ontdekt dat ze meer lijkt op Bram dan ze dacht. Verder spreken we met kinderen van Bram. Is de N’Artiest familie van Daniel? Als niemand ons duidelijkheid geeft, nemen we het heft in eigen handen.
Aflevering 3
Serin moet bekomen van haar verlies. Net als Bram, die van veel afscheid moest nemen. Ondertussen gaat de zoektocht naar de Voorbijganger door. Er zijn zoveel stemmen en meningen over Bram, het wordt steeds moeilijker om een duidelijk beeld van haar te vormen. We horen over deurwaarders, koningin Beatrix en er valt een naam die voor iedereen al bekend was, behalve voor ons. En dan horen we Bram zelf!
Aflevering 4
ding dong! Wij denken dat uw man een buitenechtelijk kind heeft! – De waarheid heeft een hoge prijs. We lopen vast in ons onderzoek. Of toch niet? Serin spreekt met Brams beste vriendin en moet haar mening over Bram bijstellen. Moet je al je keuzes in je leven kunnen verantwoorden? Via een ontmoeting op de wc, een doos Merci en een laatste onthulling komen we aan het eind van ons verhaal. Maar eerst nog de uitslag van de DNA-test!
De podcast is ook te luisteren via Spotify of Apple Podcast
Credits
Podcast: Serin Utlu Research: Karlijn Kistemaker, Daniel Cornelissen, Serin Utlu Muziek: Chris Koopman Begeleiding: Hilde van Beek en Karlijn Kistemaker Mixage: Sam Huisman Grafisch ontwerp: Michiel van der Werf
Met dank aan: Mirthe Berentsen, Simon Heijmans, Lotte Driessen, Maaike van Milt, Karlijn Hemmer, Benjamin Moen, Ilias en Alba, De Fabriek Eindhoven, Raad voor de Kinderbescherming, Paul, Rob, Peter, Yvonne, Esther, Paultje, Tony en Martin, Liesbeth, moeders in de speeltuin, Calle, Dick, Joost, Jos, Marg, Paul, Jeroen, Teun, Dorothé en alle andere geïnterviewden.
Kompagnie Kistemaker wordt meerjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en Gemeente Arnhem.