Kavel Kamp Noord

Buiksloterham, 2015. Een tochtig industrieterrein vol meubelwinkels en een doe-het-zelf-garage. Wanneer de gemeente Amsterdam op deze locatie kavels te koop aanbiedt om zelf je huis op te bouwen, blijkt de vergiftigde grond goud waard. Massa’s mensen zien hier hun droomhuis wel verrijzen en ondernemers staan te popelen. Het zelf bouwen is zelfs zo populair, dat gegadigden er niet alleen geld voor over hebben om een kavel te bemachtigen.

Wanneer blijkt dat je letterlijk in de rij moet voor een kavel, slaan meer dan honderd mensen op het terrein hun kamp op. Anderhalve maand kamperen ze in de wachtrij voor hun droomkavel. Karlijn sluit zich bij hen aan op deze kavelcamping en belandt in een avontuur dat niet ver afwijkt van het tv-programma Expeditie Robinson.

Wijkmakers

Kavel Kamp Noord is ontstaan in het project ‘Wijkmakers’ van Over het IJ festival en Stichting DOEN. Zij vroegen in 2015 vier kunstenaars om een voorstelling te maken over een wijk in Amsterdam-Noord. Kompagnie Kistemaker werd gematcht aan de wijk Buiksloterham. De opdracht was om zo vrij mogelijk de wijk in te gaan en een theatrale vertaling te maken van wat er daar gebeurde. Dat hoef je Karlijn Kistemaker geen twee keer te vragen.
Karlijn gaat hongerig op zoek naar rampzalige bouwverhalen. Ze gaat bij alle zelfbouwers op de koffie, maar treft een en al geluk. De bewoners lijken op elkaar. Ze zijn even oud, vaak architect, hebben jonge kinderen met hippe namen en willen eigen baas zijn in hun eigen huis. Karlijn druipt teleurgesteld af. Tot ze bericht krijgt van een buurtbewoner dat de kavelcamping is ontstaan.

Meerdere versies

Kavel Kamp Noord is in meerdere versies gespeeld. In de eerste versie was het publiek aanwezig bij een geheime bijeenkomst over zelfbouw, waarin alle facetten van dit fenomeen voorbij kwamen. Karlijn speelde zowel het hoofd van Team Zelfbouw van de gemeente Amsterdam als zichzelf als insluiper op de kavelcamping. Haar verhaal werd ondersteund door epische video-opnames en een maquette die live voor de camera tot leven kwam. De tweede en grote versie van Kavel Kamp Noord (de express) speelde op de voormalige locatie van de kavelcamping. Kavel Kamp Noord speelde tevens op het gemeentelijk Stadskantoor Noord. Daar heeft de de voorstelling er zelfs aan bijgedragen dat het koopproces van een zelfbouwkavel uiteindelijk werd aangepast van ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ naar een lotingprocedure.

Scènefoto's

Credits

Concept Karlijn Kistemaker
Scenografie & video Calle de Hoog
Muziek Chris Koopman
Spel Karlijn Kistemaker, Calle de Hoog, Chris Koopman & Jip Smit

Productie Bjorn Jansen
Techniek Daan Hazendonk

Met dank aan Over het IJ Festival, Yellow Bikes, Gemeente Amsterdam, Simone Hogendijk, Joren Rupert, Neef Louis, Van Dijk & Co.