Happy Place 1, 2 & 3

Het drieluik Happy Place ontstond in 2013 tijdens het Fraslab, een initiatief van Theater Frascati in Amsterdam om jonge theatermakers kleine projecten te laten ontwikkelen. Karlijn nam deel aan een van de eerste Fraslab’s om daar een onderzoek te doen naar moderne manieren van natuurbeleving en hoe de natuur invloed heeft op de spirituele bevrijdingsdrang van de mens.

Happy Place deel 1: Abel
Deel 1 van Happy Place speelde in Theater Frascati en had de vorm van een monoloog geschreven door toneelschrijfster Iona Daniel. Hier komt ook de titel van het drieluik vandaan. In de tekst is Happy Place een heel bijzonder pretpark waar een horror glijbaan staat en waar vele kinderen niet levend vandaan komen. Het verhaal gaat over Abel, hij is een jaar of 12 oud en tijdens het laatste schoolreisje van de basisschool komt hij met het touwtje van zijn zwembroek vast te zitten in het rooster van het golfslagbad. Hij blijft te lang onderwater en beleefd een bijna dood ervaring. Als Roy hem hardhandig uit het water trekt is er iets vreemds met Abel. Hij lijkt ongenaakbaar en om zijn onschendbaarheid te testen wil Abel van de gruwelijke achtbaan in het pretpark Happy Place. Happy Place 1 is een wonderlijke ongrijpbare vertelling met vijf prachtige schoonzwemsters, een schuimmachine, hallucinerende muziek en twee Abels, een jonge en een oude.

Concept: Karlijn Kistemaker & Iona Daniel
Regie: Karlijn Kistemaker
Tekst: Iona Daniel
Scenografie & kostuums: Calle de Hoog

Muziek & spel: Chris Koopman
Spel: Martijn de Rijk, Jonathan Zeebregts, Lot van Leeuwen, Roselies Straatman, Sara Elzinga, Kymani Ceder, Suzanne Wieberdink


Happy place deel 2: Vee Vee Vee
Deel 2 werd gemaakt in het kader van Atelier Oerol/Over het IJ. Een traject voor theatermakers waarin ze zich ontwikkelen in locatietheater. Karlijn richtte zich deze keer op de Terschellingse toerist. In kuddes racen ze rond op huurfietsen om maar zo veel en zo snel mogelijk van de natuur te kunnen ‘genieten’. Nadat Karlijn in contact was gekomen met de biologische veeteelthouder Egbert Zorgdrager besloot ze om toeristen in deel 2 van Happy place tot stilstand te laten komen. Karlijn richtte het fictieve bedrijfje Vee Vee Vee op en organiseerde zogenaamde natuurbelevingsarrangementen. Op het prachtige land van boer Egbert nodigde ze het Oerol publiek uit om over een loopplank de sloot over te steken en het weiland in te stappen. Met vijf koeien als fenomenale medespelers staken twee acteurs de draak met het vaak zo geforceerde uiterst dure ‘geniet-toerisme’.

Concept, regie, tekst & spel: Karlijn Kistemaker
Spel: Jip Smit & Leendert de Ridder
Geluidsadvies: Daniel Cornelissen
Begeleiding: Jetse Batelaan, Simone Hogendijk en Maurice Bogaert
Met dank aan: Atelier Oerol / Over het IJ en de familie Zorgdrager


Happy place 3: Sharing creativity
Het laatste deel van het drieluik Happy place werd tevens gemaakt binnen het kader van Atelier Oerol/Over het IJ. Dit deel speelde zich echter niet af op Terschelling, maar op de NDSM-werf van Amsterdam Noord tijdens het Over het IJ Festival. Deel 3 is eigenlijk een stadse versie van deel 2 en behandeld het toerisme op de oude scheepswerf. Een plek waar mensen van heinde en verre op af komen, omdat het in de reisgidsen wordt aangeprezen als kunstzinnige urban plek waar alles mag. Toeristen komen letterlijk kunstenaartje kijken op de NDSM-werf. Karlijn besloot deze keer het fictieve bedrijf ‘Artii Shock’ op de richten, een hip en jong onderneminkje dat toeristen een creatieve trip aanbiedt. In de voorstelling komen twee jonge mensen uit het publiek die voor de ogen van de toeschouwers ‘creatief gaan doen’. Het is als het ware een open creatief proces. Uiteraard blijken de twee mensen acteurs te zijn en ontwikkeld zich een verhaal over dat het forceren of verheiligen van kunst geheel onaantrekkelijk is. Remco en Luna willen liever op de bank romantische films kijken en helemaal niet hip en creatief zijn.

Concept, regie, tekst & spel: Karlijn Kistemaker
Spel: Jip Smit & Leendert de Ridder
Geluidsadvies: Daniel Cornelissen
Begeleiding: Jetse Batelaan, Simone Hogendijk en Maurice Bogaert
Met dank aan: Atelier Oerol / Over het IJ


Happy place begon in de zaal van Frascati, maakte een tussenstop in een weiland en eindigde op het beton van de NDSM-werf. Drie verhalen waarin jonge mensen opzoek zijn naar bevrijding en zich willen losmaken van de druk die ze in het dagelijks leven ervaren.

Het moeten recreëren, het moeten genieten en de verplichte zelfontplooiing. Theatermaker Karlijn Kistemaker kon na het maken van Happy place concluderen dat simpelheid en soms even niks willen heel gezond is.

Na Happy place en haar deelname aan Fraslab en Atelier Oerol/Over het IJ heeft Karlijn zich verder verdiept in het locatietheater, maar ook in theater waarbij werkelijkheid en illusie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Natuur, bevrijding en krampachtige pogingen zijn terugkerende thema’s in Karlijn’s werk.

happy place 1 happy place 2 happy place 3