Kavel Kamp Noord

In 2015 werd Karlijn Kistemaker een van eerste wijkmakers. Wijkmakers is een nieuw project vanuit het Over het IJ festival in samenwerking met Stichting DOEN. Vier kunstenaars krijgen een wijk in Amsterdam Noord toebedeeld om daar een voorstelling over te maken. Niet zomaar, de opdracht is om zo vrij mogelijk in de wijk te gaan kijken en echt op basis van wat er in die wijk gebeurd een theatrale vertaling te maken.

Karlijn werd gekoppeld aan de wijk Buiksloterham, een tochtig industrieterrein met veel meubelwinkels en een doe-het-zelf garage. Al snel bleek dat deze vergiftigde grond goud waard was. Massa’s mensen bleken hier hun droomhuis te willen bouwen en de ondernemers stonden al te trappelen. Zelfbouw was het aller populairst. Dat houdt in dat je een kavel koopt waarop je vervolgens je eigen huis bouwt geheel volgens jouw wensen.

Hongerig naar rampzalige bouwverhalen ging Karlijn bij alle zelfbouwers in de wijk Buiksloterham op de koffie. Ze trof een en al geluk. De bewoners leken op elkaar. Ze waren even oud, vaak architect, hadden jonge kinderen met hippe namen en wilden eigen baas zijn in hun eigen huis. Karlijn droop teleurgesteld af tot ze een bericht kreeg van een buurtbewoner waarin stond dat er een ware kavelcamping was ontstaan. Het zelfbouwen was zo ongelofelijk gewild geworden dat meer dan 100 mensen bereid waren om een 1,5 maand lang in de wachtrij te kamperen voor hun droomkavel. Karlijn besloot om zich aan te sluiten bij de kavelkampeerders en belande zo in een avontuur dat sterk leek op het televisieprogramma Robinson Eiland.

Samen met Kompagnie Kistemaker maakte ze hierover de voorstelling Kavel Kamp Noord.

In de eerste versie van Kavel Kamp Noord is het publiek aanwezig bij een geheime bijeenkomst over zelfbouw waarin alle facetten van dit fenomeen voorbij komen. Karlijn speelt het hoofd van team zelfbouw van de gemeente Amsterdam en zichzelf als insluiper op de kavelcamping. Haar verhaal wordt ondersteund door epische video opnames en een maquette die live voor de camera tot leven komt.

De tweede en grote versie van Kavel Kamp Noord (de express) speelde op de voormalige locatie van de kavelcamping.

Kavel Kamp Noord speelde tevens op het gemeentelijk Stadskantoor Noord en heeft hiermee bijgedragen aan de verandering in het koopproces van een zelfbouwkavel. Vanaf 2017 word er geen ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt methode’ meer gehanteerd maar een zal er gebruik gemaakt worden van een loting.Concept & spel: Karlijn Kistemaker
Scenografie, video & spel: Calle de Hoog
Geluid & spel: Chris Koopman
Spel: Jip Smit

Techniek: Daan Hazendonk

Productie: Bjorn Jansen

Met dank aan: Over het IJ Festival, Yellow Bikes, Gemeente Amsterdam, Simone Hogendijk, Joren Rupert, Neef Louis, Van Dijk & Co.

kavel kamp noord kavel kamp noord kavel kamp noord kavel kamp noord