Missie Márquez 1, 2 & 3

Door een speling van het lot is theatermaker Karlijn Kistemaker onlosmakelijk verbonden met het boek Honderd jaar eenzaamheid, geschreven door Gabriel García Márquez. Haar oudoom Kees leed aan vertaalangst, maar heeft desondanks dit 492 pagina's tellende meesterwerk vertaald en won daar zelfs een prijs voor. 
Nu is het Karlijn’s missie om Honderd jaar eenzaamheid om te zetten naar een twaalfdelige theaterserie. Er zijn wel een hoop obstakels: naast die vele pagina’s, de tientallen personages en de honderden terzijdes, gebeuren er wonderlijke dingen rondom het verkrijgen van de internationale rechten en dringt het bijzonder eenzame verleden van haar oudoom zich aan haar op. Situaties uit het boek overlappen op onverklaarbare wijze met de werkelijkheid.

Karlijn arriveert met een bont gezelschap van acteurs, muzikanten, voorlezers en andere spreekgasten. Ze speelt in drie delen de proloog van het boek waarin ze zich publiekelijk voorbereidt op haar reis door Honderd jaar eenzaamheid en de zoektocht naar de theatrale vertaling er van.


Missie Márquez deel 1: Kees

Deel 1 gaat over oudoom Kees. Karlijn wist heel lang niet wie Kees was, alleen maar dat hij een heel dik boek heeft vertaald zonder plaatjes. En dat hij een gat tussen zijn neus en bovenlip had waar hij een sigaretje doorheen kon roken. Kees wilde het liefst onzichtbaar zijn. Dag en nacht zat hij in een kamertje achter zijn typemachine te vertalen. Na zijn dood liet hij honderden boeken achter, een witte Suzuki Swift en een wens. Hij hoopte dat Karlijn later iets met kunst ging doen. 


Missie Márquez deel 2: Gabo

In deel 2 ruïneert schrijver Gabriel García Márquez een interview. Hij wil met rust gelaten worden, maar zijn boek is volmaakt onbegrijpelijk en levensgevaarlijk. Zodra je het openslaat komen er gekken op je af. Fans reizen massaal naar zijn geboortedorp in Colombia. Karlijn raakt ook in de ban en besluit dat ze in het bezit wil komen van de internationale rechten.


Missie Márquez deel 3: Carmen

In deel 3 ontmoeten we La mamá grande Carmen. Door haar is de Spaanstalige literatuur big business geworden. Met Karlijn haar business gaat het een stuk minder lekker. Ongelukkig in de liefde en geen cent te makken. Ook het Fonds Podium Kunsten biedt geen uitkomst. Op dit nulpunt verschijnt oudoom Kees. Kees is dood, maar dat maakt niet uit.De delen zijn los van elkaar te zien of achter elkaar in de Missie Márquez Marathon.Spel: Karlijn Kistemaker, Chris Koopman, Mirthe Labree, Tim Linde
tekst
Regie & concept: Karlijn Kistemaker
Dramaturgie: Leonie Blom
Vormgeving, kostuum & licht: Calle de Hoog

Geluid: Chris Koopman

Productie: Lówie Smink

Met dank aan: Dennis Molendijk, Marga Kroodsma, Frank Noorland, Meulenhoff Boekerij, Kunstraad Groningen, 3Package Deal
Een coproductie van: Jonge Harten Festival, Kompagnie Kistemaker, AFK 3 Package Deal

missie marquez missie marquez missie marquez missie marquez