Missie Márquez 4, 5 & 6

Missie Márquez is een twaalfdelige theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Vorig jaar maakte Kompagnie Kistemaker een driedelige proloog op het boek waarin het wonderlijke verhaal van theatermaakster Karlijn Kistemaker centraal stond. Op haar 4e erfde Karlijn de royalty’s van de Nederlandse vertaling en nu is het haar missie om Honderd jaar eenzaamheid om te zetten naar theater. Na vele omzwervingen is het tijd om eindelijk bij het begin te beginnen.

Kompagnie Kistemaker keert als een kleurrijke karavaan terug. In hun kennistent presenteren zij deel 4, 5 & 6 waarin Karlijn samen met u door de eerste 162 pagina’s van het boek heengaat. In het boek volgen we de perikelen van de familie Buendia en de ontwikkelingen van het dorp Macondo. Maar hoe dieper Karlijn het boek in gaat, hoe meer het echte leven zich op magische wijze aan haar opdringt. Karlijn ontpopt zich tot een ware literatuurtemmer en krijgt te kampen met woeste terzijdes, onrust rondom de rechten en persoonlijke parallellen.

Missie Márquez deel 4, 5 & 6 zijn los van elkaar te zien of als Missie Márquez Marathon.


Missie Márquez deel 4: Kennis
Dit is het begin. Ergens aan een rivier ligt een dorp waar iedereen evenveel niks weet. Zo had het tot het einde der tijden kunnen blijven. En dus vervloekt Ursula de dag dat er een haveloze zigeunerfamilie voor haar deur neerstrijkt om de wonderen van de wereld te presenteren. Vanaf dat moment is de honger naar kennis niet meer te stillen. Uitgeverij Meulenhoff verzorgt een lesje citaatrecht, we gaan op ontdekkingsreis naar Zoetermeer, er worden broeierige lichamen verkend en ondertussen leert Karlijn zichzelf kennen.

Missie Márquez deel 5: Passie
Dit is het vervolg. Het dorp waar iedereen evenveel niks wist is volkomen veranderd. Het kale gehucht is één en al bedrijvigheid. De handelsroutes zijn geopend en ineens lijkt alles te stromen. De ene na de andere subsidie komt binnen, dankzij Rebeca gaan er geparfumeerde liefdesbrieven over en weer, de huizen worden zalen vol Boheems kristal, in Zoetermeer wordt er zuchtend gestreden om de hand van een man en Karlijn ontmoet op een groot feest een duivels wezen dat haar in extase achterlaat.

Missie Márquez deel 6: Macht
Dit zijn de gevolgen. In het dorp waar ooit iedereen evenveel niks wist is een burgemeester nodig. Hij moet ervoor zorgen dat er gestemd wordt, maar tegen corruptie kan geen stembiljet op. Kolonel Aureliano heeft geen keus. Het is oorlog. Er vallen doden bij bosjes, in Zoetermeer vecht men om de eigendomsrechten van een huis, moeders delen oorvegen uit, geliefden maken er wanhopig een eind aan, Karlijn ligt overhoop met uitgeverij Meulenhoff en te midden van deze storm verschijnt totaal uit het niets een prins met een strijkplaatje van een paard op zijn trui.

Missie Márquez is een coproductie met het Jonge Harten Festival en is genomineerd voor BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017.Concept & spel: Karlijn Kistemaker
Scenografie & kostuums: Calle de Hoog
Geluid & spel: Chris Koopman
Productie: Lówie Smink

Dramaturgie: Leonie Blom

Spel: Tim Linde, Mirthe Labree, Sophie Höppener & Simon Heijmans

Grafisch ontwerp: Frank & Michiel, Sido Dekker
Posterbeeld: Joncquil
Met dank aan: Dennis Molendijk, Jimmy-Pierre de Graaf, Puck Overman & Marga Kroodsma 
Een coproductie van: Janivo, Fonds 21, Kunstraad Groningen, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst

missie marquez missie marquez missie marquez missie marquez